Έθιμα θρησκευτικού γάμου

Έθιμα θρησκευτικού γάμου

Και άλλα έθιμα για τον γάμο από άλλες θρησκείες

Όπως είδαμε σε παλαιότερο άρθρο τα έθιμα του γάμου είναι διαφορετικά από θρησκεία σε θρησκεία. Συνεχίζοντας λοιπόν με τα έθιμα αυτά ας δούμε και κάποιες άλλες θρησκείες από την κοντινή μας ανατολή.

Θα ξεκινήσουμε με τον εβραϊκό γάμο μιας και όπως είναι γνωστό σε όλους μας οι Εβραίοι δείχνουν πολύ μεγάλη αφοσίωση στη θρησκεία τους και ακόμη μεγαλύτερη στις παραδόσεις και την οικογενειακή εστία. Αφού πάει ο γαμπρός να ζητήσει τη νύφη και εκείνοι δεχτεί ξεκινάνε οι διαδικασίες.
Στην συναγωγή, όπου είναι ο χώρος προσευχής και μυστηρίων για τους Εβραίους, ο γαμπρός μαζί με τον ραβίνο υποδέχονται τη νύφη. Οι καλεσμένοι κάθονται χωρισμένοι σε δύο μεριές, από την μία οι άντρες και από την άλλη οι γυναίκες. Οι άντρες παρακολουθούν το μυστήριο κανονικά από τις θέσεις τους αλλά οι γυναίκες το παρακολουθούν πίσω από μια λευκή διάτρητη κουρτίνα. Η νύφη είναι καλυμμένη με βέλο να μην φαίνεται το πρόσωπό της. Ξεκινώντας το μυστήριο οι άντρες χορεύουν παραδοσιακούς χορούς για την νύφη. Μετά τις προσευχές και τις ευχές που λέει ο ραβίνος ευλογεί και ένα ποτήρι κρασί από το οποίο πίνει πρώτος και μετά το δίνει στην νύφη και τον γαμπρό να πιουν. Τελειώνοντας ο γαμπρός πατά και σπάει ένα ποτήρι συμβολικά για να δείξει ότι πάνω από τις χαρές και τις λύπες της έγγαμης ζωής είναι η καταστροφή του Ναού του Σολομώντα κάτι που φέρουν πάντα βαρέως οι εβραίοι.

Οι Ινδουιστές έχουν μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για τον γάμο. Επειδή πιστεύουν στην ολοκληρωτική αφοσίωση του ενός συντρόφου προς τον άλλο οι γονείς δεν επεμβαίνουν με κανένα τρόπο στην απόφαση των παιδιών τους. Η διαδικασία τόσο για την προετοιμασία του γάμου όσο και η ίδια η τελετή είναι πραγματική ιεροτελεστία. Η νύφη κάποιες μέρες πριν τον γάμο παραμένει κλεισμένη στο σπίτι της και νηστεύει για να εξαγνίσει το σώμα και την ψυχή της. Το νυφικό της είναι μεταξωτό κόκκινο με χρυσά κεντήματα και της κάνουν μια κόκκινη βούλα στο μέτωπο για να δείξει ότι πλέον είναι παντρεμένη.  Ο γαμπρός φορά στο πόδι της νύφης το δαχτυλίδι, ένα αξεσουάρ που προβλέπεται να φοριέται μόνο από παντρεμένες γυναίκες. Η τελετή γίνετε σε μια σκηνή, που στήνετε για αυτόν τον σκοπό, και έχει τέσσερις κολόνες. Η σκηνή συμβολίζει το νέο τους σπίτι και οι κολόνες τους γονείς του ζευγαριού. Το μυστήριο τελειώνει με τους νεόνυμφους που πηδούν πάνω από μια μεγάλη φωτιά 7 φορές λέγοντας τους όρκους τους.

Όπως όλοι οι γάμοι που έχουμε δει μέχρι τώρα έτσι και αυτοί που αναφέραμε εδώ έχουν ένα μεγάλο γλέντι για τη δεξίωση γάμου μετά το τέλος του μυστηρίου.

Συντάκτης: Ελένη Μπάιλα
Φωτογραφία: images.mygoodtimes.in

Δεξίωση

Νύφη

Γαμπρός

Νυφικά

Φωτογράφηση

Ανθοστολισμοί

Μπομπονιέρες

Προσκλητήρια

Στέφανα

Κοσμήματα

Οργάνωση Γάμου

Γαμήλια Ταξίδια

Περισσότερα για το γάμο