Γάμος και κορωνοϊός

Γάμος και κορωνοϊός

Γάμος πέρα από κάθε αντιξοότητα!

Οι ιστορικές στιγμές που ζούμε λόγω του COVID-19, εμπλεκόμενοι όλοι σε έναν ¨τρίτο παγκόσμιο πόλεμο¨ όπου έχει καθηλώσει άπαντες στο σπίτι και έχει βάλει τη ζωή μας και τις δραστηριότητές μας σε παύση, δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και τον επερχόμενο γάμο σας. Ευτυχώς που η αρχή της πανδημίας για την Ελλάδα συνέπεσε με τη σαρακοστή, όπου κατά την περίοδο αυτή δεν τελούνται εκ των πραγμάτων χαρμόσυνα μυστήρια, λόγω των ημερών πένθους της Ορθοδοξίας μας, οπότε υπήρξε αρκετός χρόνος, ώστε τα ζευγάρια να αναλογιστούν την κατάσταση και να πάρουν την ιδανικότερη απόφαση για αυτούς.

Για κάποιους η λύση είναι απλή, να αναβάλουν την τελετή και την δεξίωση μέχρι να περάσει η πανδημία και εφόσον αρθούν τα μέτρα ασφαλείας να αναζητήσουν εκ νέου ημερομηνία για την τέλεση του μυστηρίου. Οι επαγγελματίες του χώρου, με τους οποίους το μελλόνυμφο ζευγάρι είχε επικοινωνήσει, ώστε να αναλάβουν τον γάμο τους, σίγουρα θα μπορούν να προτείνουν κάποιες λύσεις, ο επαγγελματισμός και η εμπειρία κάποιου τον καθιστά ικανό να αντιμετωπίσει, με το καλύτερο δυνατό τρόπο, πρωτοφανή φαινόμενα όπως αυτό που ζούμε. Πάντως δεν είναι απίθανο  το καλοκαιράκι να δούμε πολλούς γάμους να γίνονται και μεταξύ των ημερών Δευτέρας με Πέμπτη επιπλέον του κλασικού τριημέρου Παρασκευής με Κυριακή.

Άλλοι πάλι ήταν γρήγοροι και πήραν την απόφαση να παντρευτούν στο Δημαρχείο τηρώντας φυσικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και με μόλις 10 άτομα στην αίθουσα, συμπεριλαμβανομένου του Δημάρχου, σε κάποιες περιπτώσεις ένας εκ των μαρτύρων τελούσε και χρέη φωτογράφου! Λογικά σε αυτές τις περιπτώσεις το ζευγάρι έχει αναβάλει το εθιμοτυπικό γλέντι - δεξίωση γάμου για αργότερα, όταν δηλαδή θα μπορούμε να ξανακάτσουμε ¨όλοι μαζί¨ στο ίδιο τραπέζι.

Βέβαια οι καθολικοί, οι οποίοι μπορούν να παντρευτούν και εκτός ναού, δεν έχουν σταματήσει την τέλεση των μυστηρίων του γάμου, άλλοι παντρεύτηκαν στο σπίτι τους, άλλοι σε κάποια αυλή, άλλοι στο κοντινό αλσάκι ή σε παραλία αλλά όλοι τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας περί αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού. Φυσικά τα ζευγάρια που έχουν παντρευτεί εν καιρώ κορωνοϊού βρίσκονται στο εξωτερικό και κυρίως σε χώρες της Αμερικής, όπου είναι και η τελευταία Ήπειρος που επλήγει απ΄ τον ιό.

Η επιλογή εξωτερικού χώρου για την τέλεση του μυστηρίου δεν είναι ξένο φαινόμενο για την Ελλάδα, πολλά εκκλησάκια μας είναι τόσο μικρά όπου με το ζόρι χωρούν ο παπάς, το ζευγάρι και οι κουμπάροι οπότε όλοι οι υπόλοιποι καλεσμένοι παραμένουν έξω απ΄ τον ναό και ακούν την τελετή από εκεί. Ίσως αυτός είναι ένας καλός τρόπος να τελέσετε τον γάμο σας χωρίς φόβο και δισταγμό μιας και ο καιρός έχει αρχίσει να ανοίγει και το καλοκαιράκι δείχνει ήδη τη ζεστή του διάθεση. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να οργανώσετε και τη δεξίωση μετά τον γάμο είτε σε κάποιο από τα κτήματα γάμου όπου συνήθως υπάρχει πολύς χώρος ανάμεσα στους καλεσμένους, είτε σε κάποια από τις αίθουσες δεξιώσεων που να διαθέτει αυλή ή εξωτερικό χώρο αρκετά μεγάλο, ώστε να τοποθετηθούν αραιά τα τραπεζοκαθίσματα, είτε σε συνεργασία με κάποια εταιρία catering όπου θα διοργανώσετε την δεξίωση σε μορφή υπαίθριου πάρτι στο προαύλιο της εκκλησίας, στο άλσος της περιοχής σας ή σε κάποια παραλία της αρεσκείας σας.  

Τα μελλόνυμφα ζευγάρια σοφό θα είναι να δουν το θέμα αυτό από μια άλλη οπτική γωνία, αυτή της ευκαιρίας, όπου χάριν αυτού του γεγονότος θα μπορούν να ¨μετρήσουν¨ τις αντοχές τους σαν ζευγάρι σε στιγμές έκτακτης ανάγκης όπου καλούνται να αποφασίσουν από κοινού ποια πορεία θα τραβήξουν σε αυτήν τη φουρτούνα. Αυτή η φουρτούνα, που είναι τόσο μεγάλη για όλους μας, σίγουρα είναι πιο εύκολη αν έχεις δίπλα σου τον κατάλληλο συγκυβερνήτη!

Συντάκτης: Ελένη Μπάιλα
Φωτογραφία: s.kathimerini.gr

Δεξίωση

Νύφη

Γαμπρός

Νυφικά

Φωτογράφηση

Ανθοστολισμοί

Μπομπονιέρες

Προσκλητήρια

Στέφανα

Κοσμήματα

Οργάνωση Γάμου

Γαμήλια Ταξίδια

Περισσότερα για το γάμο