Γάμος στην Ελλάδα

Γάμος στην Ελλάδα

Ο ελληνικός γάμος φημίζεται για τα μοναδικά έθιμά του. Έθιμα που δεν συναντώνται σε άλλες χώρες, όμως και έθιμα γνωστά σε όλους, άλλα με ιδιαίτερες παραλλαγές, έντονες από το ελληνικό στοιχείο. Σε κάθε ελληνική γωνιά, πόλη ή χωριό, τα έθιμα ποικίλλουν, επειδή οι άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από κάτι διαφορετικό, ένα γεγονός, έναν πολιτισμό, μια οικογενειακή παράδοση.

Ο παραδοσιακός ελληνικός γάμος, είναι εμπλουτισμένος πλέον και από ξένα έθιμα και συνήθειες. Ωστόσο,  ο παραδοσιακός γάμος στην Ελλαδα, γίνεται στην εκκλησία, η οποία γεμίζει με συγγενείς και φίλους. Ο γαμπρός, περιμένει υπομονετικά τη νύφη στην εκκλησία, κρατώντας ένα μπουκέτο με τα αγαπημένα της λουλούδια. Η νύφη, ύστερα από μερικούς γύρους γύρω στην εκκλησία, προβάλλει μέσα από το αυτοκίνητο και καθησυχάζει τον μελλοντικό της σύζυγο. Το μυστήριο τελείται με ευλάβεια, ενώ οι κουμπάροι σταφανώνουν το ζευγάρι, σύμφωνα με τα λόγια του παπά. Ακουλουθεί ο πρώτος χορός των παντρεμένων, υπό την φωνή του ψάλτη "Ησαία, χόρευε...", ενώ το ρύζι από τους παρευρισκόμενους πέφτει βροχή.

Το νιόπαντρο ζευγάρι, θέλοντας να μοιραστεί το χαρμόσυνο γεγονός και έχοντας την οικονομική δυνατότητα, προσκαλεί τους καλεσμένους σε ενα μεγάλο φαγοπότι. Το φαγητό, το ποτό, ο χορός και το τραγούδι... όλα σε αφθονία και όλοι να εύχονται "Να ζήσει η νύφη κι ο γαμπρός!".  Ένα κλασσικό ελληνικό μεγάλο γλέντι, αφού οι Ελληνες είναι γνωστοί για τον τρόπο που διασκεδάζουν. Όλοι είναι ευτυχισμένοι, χορτάτοι και προπάντων συγκινημένοι. Το νιόπαντρο ζευγάρι, από την άλλη δεν μπορεί να περιγράψει την χαρά του, που γιορτάζει το πιο μεγάλο συναίσθημα, την αγάπη!

Συντάκτης: Γεωργίου Παυλίνα
Φωτογραφία: www.gr.pinterest.com

Δεξίωση

Νύφη

Γαμπρός

Νυφικά

Φωτογράφηση

Ανθοστολισμοί

Μπομπονιέρες

Προσκλητήρια

Στέφανα

Κοσμήματα

Οργάνωση Γάμου

Γαμήλια Ταξίδια

Περισσότερα για το γάμο