Άρθρα Γάμου

Γαμος στην Ελλαδα

Γαμος στην Ελλαδα

Ο ελληνικός γάμος φημίζεται για τα μοναδικά έθιμα του. Εθιμα που δεν συναντωται σε άλλες χώρες, όμως και έθιμα γνωστά σε όλους, αλλά με ιδιαιτερες παραλλαγές, έντονες απο το ελληνικό στοιχείο. Σε κάθε ελληνική γωνιά,πόλη η χωριό, τα έθιμα ποικιλλουν, επειδή οι άνθρωποι έχουν επηρεαστει απο κάτι διαφορετικο, ενα γεγονός,έναν πολιτισμο, μια οικογενειακη παράδοση.

Ο παραδοσιακος ελληνικός γάμος, είναι εμπλουτισμενος πλέον και απο ξένα έθιμα και συνήθειες. Ωστοσο,  ο παραδοσιακος γάμος στην Ελλαδα, γίνεται στην εκκλησία, η οποία γεμίζει με συγγενείς και φίλους. Ο γαμπρός, περιμένει υπομονετικά τη νύφη στην εκκλησιά, κρατώντας ενα μπουκέτο με τα αγαπημένα της λουλούδια. Η νύφη, ύστερα απο μερικούς γύρους γύρω στην εκκλησιά, προβάλλει μέσα απο το αυτοκίνητο και καθησυχαζει τον μελλοντικό της σύζυγο. Το μυστήριο τελείται με ευλάβεια,ενώ οι κουμπάροι σταφανωνουν το ζευγάρι, σύμφωνα με τα λόγια του παπά. Ακουλουθει ο πρώτος χορός των παντρεμενων, υπό την φωνή του ψάλτη "Ησαια,χόρευε...", ενώ το ρύζι απο τους παρευρισκομενους πέφτει βροχή.

Το νιοπαντρο ζευγάρι, θελωντας να μοιραστεί το χαρμόσυνο γεγονός και εχωντας την οικονομική δυνατότητα, προσκαλεί τους καλεσμένους σε ενα μεγάλο φαγοπότι. Το φαγητό, το ποτό, ο χορός και το τραγούδι... Ολα σε αφθονία και όλοι να ευχονται "Να ζήσει η νύφη κι ο γαμπρός!". Ενα κλασσικο ελληνικό μεγάλο γλέντι, αφού οι Ελληνες είναι γνωστοί για τον τρόπο που διασκεδαζουν. Ολοι είναι ευτυχισμενοι, χορτάτοι και προπάντων συγκινημενοι. Το νιοπαντρο ζευγάρι, απο την άλλη δεν μπορεί να περιγραψει την χαρά του, που γιορτάζει το πιο μεγάλο συναίσθημα, την αγάπη.

Συντάκτης: Γεωργίου Παυλίνα

Δεξίωση

Νύφη

Γαμπρός

Νυφικά

Φωτογράφηση

Ανθοστολισμοί

Μπομπονιέρες

Προσκλητήρια

Στέφανα

Κοσμήματα

Οργάνωση Γάμου

Γαμήλια Ταξίδια

Περισσότερα για το γάμο