Γάμος στο Αιγαίο

Γάμος στο Αιγαίο

Στην Ελλάδα τα έθιμα και οι παραδόσεις ποικίλουν ανά τόπο. Στην Νησιωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Αιγαίο έχουμε πολλές παραλλαγές των εθίμων που έχουμε ήδη δει σε άλλα μέρη του τόπου μας. Πολλά όμορφα μικρά στολίδια λοιπόν, σε μορφή εθίμων, έρχονται να δώσουν στον Αιγαιοπελαγίτικο γάμο την δροσιά και την αύρα του θαλασσινού αέρα τους.

Στην Μήλο παραδοσιακά οι γάμοι γίνονταν την Κυριακή, όπου όλη η κοινότητα μαζευόταν για το γλέντι. Τα όργανα και η πομπή ξεκινούσε και περνούσε από τα σπίτια των βασικών πρoσώπων του γάμου για να τους παραλάβει και να τους συνοδεύσει στην εκκλησία. Η πρώτη στάση γινόταν στο σπίτι του κουμπάρου, η δεύτερη στο σπίτι του γαμπρού και τέλος περνούσαν και παραλάμβαναν την νύφη για να πάνε τελικά όλοι μαζί στην εκκλησία. Οι καλεσμένοι συσσωρεύονταν σταδιακά στην πομπή, η οποία στο τέλος απαρτιζόταν από όλα τα μέλη της εκεί κοινωνίας.  Μετά τον γάμο οι νεόνυμφοι πήγαιναν στο σπίτι όπου θα ζούσαν και ο γαμπρός έσπαγε το ρόδι για μια ρόδινη ζωή η οποία ξεκινούσε αμέσως με γλέντι στο σπίτι της νύφης και την επόμενη εβδομάδα γινόταν ένα ακόμη στο σπίτι του γαμπρού.

Στην Λέσβο ο γάμος διαρκούσε 8 ημέρες, από την ημέρα των επίσημων αρραβώνων έως την άλλη Κυριακή που γινόταν ο γάμος. Τον επίσημο αρραβώνα τον είχαν προαποφασίσει λίγο καιρό πριν, όπου ο γαμπρός πήγαινε να ζητήσει την νύφη και να κανονίσουν την προίκα και , εφόσον τα ¨έβρισκαν¨, κανόνιζαν την ημέρα του γάμου. Την ημέρα του γάμου, ή της στεφάνωσης όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, ξεκινά με τους γονείς της νύφης να προσφέρουν ένα ταψί μπακλαβά στους γονείς του γαμπρού, ως αντάλλαγμα για πάρουν τον γαμπρό. Στην συνέχεια ξεκινούν τα βασανιστήρια του γαμπρού. Οι ανύπαντροι φίλοι του, οι μπεκιάρηδες, τον γδύνουν και στη συνέχεια του φορούν τα γαμπριάτικα ανάποδα, μετά ξανακάνουν τη διαδικασία βάζοντάς τα σωστά. Μετά από αυτό παίρνει την ευχή των δικών του και πηγαίνει στο σπίτι της νύφης με την προίκα του, της στρώνει το κρεβάτι και οι παρευρισκόμενοι του ετοιμάζουν ένα κλαδί πορτοκαλιάς το οποίο τυλίγουν σε ένα κόκκινο πανί, το δίνουν στον γαμπρό και εκείνος το τοποθετεί στο εικονοστάσι, αλλά με λίγο κόπο και λίγα βασανιστήρια από τους υπόλοιπους. Όλα αυτά συμβολίζουν τα βάσανα και τους κόπους που πρέπει να καταβάλει για αυτή την νέα αρχή.

Στην Κάρπαθο τα αρραβωνιάσματα ανάμεσα στον ¨κανακάρη και την κανακάρα¨ γίνονται με τον γνωστό σε όλους παραδοσιακό τρόπο της συμφωνίας για την προίκα. Ο γαμπρός παίρνει την προίκα από τον πατέρα του και η νύφη από την μητέρα της. Αφού συμφωνήσουν σε όσα προσφέρει η κάθε πλευρά τότε οι γονείς στολίζουν στους αρραβωνιασμένους χρυσά φλουριά και οι φίλοι τους γυρνάνε από πόρτα σε πόρτα για να αναγγείλουν τον αρραβώνα και την ημέρα του γάμου τους.

Στα Δωδεκάνησα, και συγκεκριμένα στη Ρόδο, έχουμε τους ¨κανακιστές¨, άτομα δηλαδή που ξέρουν πολλά χαρούμενα τραγούδια που έχουν στίχους με επαινετικό χαρακτήρα για τους μελλόνυμφους και τους συγγενείς τους. Οι φίλοι του γαμπρού μάζευαν ξύλα για να ψήσουν τα κουλούρια για τα καλέσματα, που ετοίμαζαν οι φίλες της νύφης, και τα αρνιά για την μέρα της τελετής. Ο γάμος, με τις προετοιμασίες και τα γλέντια του, κρατούσε ακόμη και δυο εβδομάδες! Την Πέμπτη πριν τον γάμο πλάθονταν τα κουλούρια που θα μοίραζαν οι φίλοι και οι φίλες την Παρασκευή, στα γύρω σπίτια, σαν πρόσκληση για τον γάμο.

Πολλά από αυτά τα έθιμα είναι πολύ όμορφο να τα τηρούμε ακόμη και στις μέρες μας. Είναι τρυφερές αλλά και διασκεδαστικές οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις αυτές που μοιράζεται το ζευγάρι με τους συγγενείς και τους φίλους του, αλλά είναι ακόμη πιο όμορφο για τους παλαιότερους, γονείς και παππούδες, οι οποίοι βλέπουν κάποια από τα οικία σε αυτούς δρώμενα να αναβιώνουν και να ξανασυμβαίνουν μέσω των νεώτερων.

Είναι όμορφο ο γάμος να μην σηματοδοτεί την ένωση δυο ανθρώπων μόνο, αλλά και την ένωση δυο γενιών.

Συντάκτης: Ελένη Μπάιλα
Φωτογραφία: bookyourweddingday.com

Δεξίωση

Νύφη

Γαμπρός

Νυφικά

Φωτογράφηση

Ανθοστολισμοί

Μπομπονιέρες

Προσκλητήρια

Στέφανα

Κοσμήματα

Οργάνωση Γάμου

Γαμήλια Ταξίδια

Περισσότερα για το γάμο