Άρθρα Γάμου

Γαμος από προξενιό

Γαμος από προξενιό

Σε μια άλλη εποχή, με διαφορετικους ανθρώπους που έχουν μια άγνωστη σε εμάς νοοτροπία και ζουν κάτω απο διαφορετικες συνθήκες, οι νέοι παντρευονταν με προξενιό. Οι γονείς μας, οι παππούδες μας η ακόμα και γηραιοτεροι συγγενείς μας, παντρευτηκαν χωρις να διαλεξουν οι ίδιοι τον σύντροφό τους, χωρίς να ερωτευθουν. Καποιοι μαλιστα, γνωρισαν τον σύζυγό τους την ημέρα του γάμου.

Οι γονείς, θεωρούσαν δικαιωμα του σωστου κηδεμόνα να αποκαταστησουν τα παιδια τους- αλλά και να τα ξεφορτωθουν. Αρχικα, έπρεπε να παντρευτούν τα θηλυκά της οικογενείας, αφου δεν εργάζονταν και δεν προσεφεραν κάτι στο σπίτι. Οσο μικρότερες ήταν τόσο μεγαλύτερο βάρος έφευγε απο τις πλάτες του πατέρα τους. Σημαντικος παραγοντας, αποτελούσε η προίκα που συνοδεύει μια κοπέλα. Οσο μεγαλύτερο ήταν το κομπόδεμα της, τόσοι περισσοτεροι άνδρες την ήθελαν δική τους. Ετσι η κόρη θα ξεκινούσε το δικό της νοικοκυριό και ο πατέρας της θα τάιζε ενα στόμα λιγότερο.
Καποιοι σύζυγοι φάνηκαν τυχεροί, καταληγωντας να ζουν μέχρι το τέλος των ημερών τους με κάποιον που τους φρόντιζε, τους αγαπούσε και δημιούργησε μια χαρούμενη και μεγάλη οικογένεια μαζί τους.

Καποιοι άλλοι όμως, όχι. Παρεμειναν ξένοι με τον σύζυγο τους μέχρι το τέλος, αφού δεν ταίριαζαν, δεν αγαπήθηκαν ποτέ. Περασαν μια ζωη μαρτύριο, με έναν άνθρωπο που δεν ήθελαν, αλλά δεν μπορούσαν να κανουν και τίποτα για αυτό. Επειδη, τα παλαιότερα χρόνια, ιδιαίτερα όταν κάποιος μεγαλωνει με την αρχη οτι "ο πατέρας διαλεγει το καλυτερο για εμενα κι εγώ δεν έχω άποψη", δεν προχωράει στην διαλυση του γάμου. Επιπλεον, δεν έχει την δύναμη μέσα του, ουτε γνωρίζει τα σωστά κριτήρια για να διαλέξει τον σωστό σύντροφο που του ταιριάζει. Ο τύπος του γαμου,λοιπόν, μεταβαλλεται ανάλογα με τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της κοινωνίας μας.

Συντάκτης: Γεωργίου Παυλίνα

Δεξίωση

Νύφη

Γαμπρός

Νυφικά

Φωτογράφηση

Ανθοστολισμοί

Μπομπονιέρες

Προσκλητήρια

Στέφανα

Κοσμήματα

Οργάνωση Γάμου

Γαμήλια Ταξίδια

Περισσότερα για το γάμο