Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα

Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα

Ένας από τους πιο σημαντικούς κανόνες του γάμου που εισήγαγε ο Απόστολος Παύλος για να δηλώσει την υποδεέστερη θέση της γυναίκας και τον σεβασμό που πρέπει να τρέφει προς το πρόσωπο του άνδρα. Αργότερα, βέβαια που η θέση της γυναίκας εξελίχθηκε, η φράση αυτή απέκτησε διασκεδαστικό χαρακτήρα. Η νύφη, ακούγοντας αυτά τα λόγια κατά την διάρκεια της λειτουργίας, πατά το πόδι του γαμπρού, σαν αντίδραση προς το κάποτε κατεστημένο. Μια φράση που ενέμπνευσε θεατρικές παραστάσεις και ελληνικές ταινίες.

Με το πέρασμα των χρόνων, η θέση της γυναίκας μέσα στον γάμο, γίνεται ολοένα και πιο φιλελεύθερη. Η μορφή της πατριαρχικής οικογένειας επικρατούσε για πολλά χρόνια. Παλαιότερα, μέσα σε μια παραδοσιακή ελληνική οικογένεια, η γυναίκα ήταν λιγομίλητη και ακολουθούσε τις διαταγές του συζύγου της. Περνούσε τις ώρες της μέσα στο σπίτι απασχολούμενη με οικιακές εργασίες, προκειμένου να είναι όλα στην εντέλεια όταν ο άνδρας θα γύριζε στο σπιτικό τους.

Όμως, με την δυνατότητα παροχής ορισμένων σημαντικών δικαιωμάτων στην γυναίκα, η πραγματικότητα πήρε διαφορετικές διαστάσεις. Σταδιακά η γυναίκα έγινε ίση με τον άνδρα σε όλα. Απέκτησε δικαίωμα ψήφου, δικαίωμα στην εκπαίδευση και σε όλες τις θέσεις εργασίας, μπορεί να οδηγεί, μπορεί ακόμα να έχει πολλαπλές ερωτικές σχέσεις χωρίς να φοβάται τον πετροβολισμό ή την φυλάκιση. Ακριβώς όπως ένας άνδρας.

Η γυναίκα σήμερα, δεν φοβάται τον άνδρα. Τον σέβεται, αλλά απαιτεί να την σέβεται κι αυτός το ίδιο. Μπορεί να συνεισφέρει και αυτή οικονομικά μέσα στο σπίτι και να του ζητήσει να μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού. Μια γυναίκα μπορεί να αγαπήσει παράφορα έναν άνδρα, φτάνοντας στο σημείο να του ζητήσει εκείνη να παντρευτούν, ενάντια στο κατεστημένο για άλλη μια φορά. Οι περισσότεροι άνδρες έχουν κατανοήσει και δεχτεί την τωρινή κατάσταση των γυναικών, θαυμάζοντάς τες, στηρίζοντάς τες και παίρνοντας ακόμη και παραδείγματα από αυτές.

Συντάκτης: Παυλίνα Γεωργίου
Φωτογραφία: www.alamy.com

Δεξίωση

Νύφη

Γαμπρός

Νυφικά

Φωτογράφηση

Ανθοστολισμοί

Μπομπονιέρες

Προσκλητήρια

Στέφανα

Κοσμήματα

Οργάνωση Γάμου

Γαμήλια Ταξίδια

Περισσότερα για το γάμο